Sidor

måndag 6 februari 2017

Att presentera

Det finns många varianter av presentationsprogram: Powerpoint, Keynote, Google Slides, Prezi, Sliderocket m. fl. De är olika bra på olika saker och har olika spännande features att erbjuda. När det gäller presentationer är det dock inte programvaran som är viktigast utan naturligtvis innehållet.

Jag, och många med mig, har sett otaliga presentationer genom livet, många gånger i skolan. Med tanke på hur få av presentationerna som varit riktigt bra, så är det tydligt hur svårt det är att presentera något på ett inspirerande och pedagogiskt sätt (jag kan det inte heller).

Det finns många fallgropar med presentationer. Några av dem är tekniska och har att göra med hur man bygger upp och visar det alster man gjort i något av programmen jag nämnde inledningsvis.  Andra saker är upp till den som presenterar. Hur kunnig hen är, karismatisk, van att presentera, hur hen använder röst och pausering, kroppsspråk och annat.

Vad kan gå fel som inte har med det direkta innehållet att göra?

  • Presentationen kan vara beroende av internetuppkoppling - sånt strular alltid vid fel tillfälle. Vill du ha det idiotsäkert så se till att ha hela presentationen inklusive multimedia tillgänglig offline.
  • Kontraster och färger ser inte ut som de gjorde på datorskärmen när man visar dem på en projektor. Tips: undvik närliggande färger som ljusblå text mot vit bakgrund. Svart text på vit bakgrund är maximal kontrast och kommer alltid ge bäst synlighet.
  • Man saknar en pekare av något slag. Att säga: “som ni ser där uppe till höger på skärmen”, funkar inget bra. Tips: det finns virtuella laserpekare inbyggt i flera presentationsprogram, det gäller bara att lära sig använda den.
Så vad ska man tänka på för att göra en effektiv, smart och tydlig presentation? I huvudsak skulle jag vilja säga less is more. Har du väldigt många slides med väldigt mycket text, så sitter åhörarna och läser texten och du tappar kontakten med dem. Dina slides ska enbart vara stöd för det som du sen berättar.

Dålig slide

windows ppt.jpg

Bättre slide
kiss.jpg


Jobba sparsamt med punktlistor. Vill du ändå använda dem, så kan du ställa in ditt presentationsprogram att bara visa en punk i taget och vänta på att du klickar fram nästa punkt.

Utmärkta saker att ha på slides, som du inte kan förmedla muntligt, är bilder, videoklipp, tabeller och figurer. Men du ska inte lägga till saker bara för att du kan det eller för att det ser häftigt ut. Det ska finnas en anledning till varje videoklipp m.m. Var också försiktig med animationer, all text behöver inte snurra eller hoppa fram.

Använda även programmens funktion att bädda in multimedia. Du ska inte behöva tabba ut från din presentation, starta en YouTube-video och sen tabba tillbaka till presentationen.

Andra bra tips är att använda anteckningsfunktionen som finns i programmen. Visar man sen bildspelet i presentationsläge, så får man upp ett fönster som visar de anteckningar som hör till varje slide. När du visar på projektor, så ska du då inte spegla din dators skärm utan använda utökat skrivbord och visa presentationen i fullskärm på projektorn medan du behåller anteckningsfönstret på datorns skärm. Ett annat alternativ som funkar med Google Slides är att använda sin mobil och samtidigt visa presentationen där och kolla anteckningarna.

Vi avslutar med videon Worst Presentation Ever:




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar