Sidor

fredag 7 oktober 2016

Om appar och några apptips för dig som studerar

Bakgrundskoll


Apple öppnade sin App Store år 2008. Då fanns 500 appar totalt. 2010 hade utbudet växt till 150 000 appar. I dag finns det en bra bit över 1 miljon appar tillgängliga, kanske så många som 1,5 miljoner. År 2015 kommunicerade Apple ut att 100 miljarder (!) app-nerladdningar gjorts totalt. Googles motsvarighet kallad Play Store (för Android) har idag fler appar än App Store och även fler nerladdningar, men omsätter mindre pengar. Det beror på att det finns fler reklambaserade gratisappar för Android.



Topplistor på nerladdade appar

Vilka appar är då de populäraste? Här är en topplista över de tio mest nerladdade apparna globalt. (den är från maj, så Pokémon Go är inte med)



chartoftheday_5055_top_10_apps_in_the_world_n.jpg


I Sverige oktober 2016 ser det ut så här för iOS respektive Android, enligt App Annie.

Jämförelse appar okt 2016.png

Mobilen på lektioner

Innan jag tipsar om några användbara appar som underlättar för dig som pluggar, så vill jag ge tipset att man ibland kanske bara ska slå på flygplansläge/ljudlös och lägga undan mobilen. Det är ett distraktionsmoment mindre.

Användbara appar för dig som studerar

Det finns självklart en uppsjö av olika appar för dig som studerar. Går man på t ex Hälsopedagogutbildningen finns det säkert många appar som specifikt passar för den utbildningen. Här följer några generella tips. Jag har inte testat dem alla utan det är delvis tips från tidigare kursdeltagare.


Evernote

Gör anteckningar. Skapa att göra-listor. Ta en bild. Lägg till påminnelser. Du hittar många sätt att påminna dig om viktiga saker med hjälp av den här appen. Anteckningarna har du sedan tillgång till på alla dina olika enheter.
Ett smidigt sätt att kolla upp saker man undrar över. Det är lättare att använda appen än att gå till Wikipedia på mobilens webbläsare.



AudiNote

Koppla ihop anteckningar med ljudinspelningar.





BreakFree


Håll koll på din mobilanvändning. Stäng av notifieringar och blocka samtal. Kan även autoskicka sms till den som försöker ringa. Du kan också ställa in scheman för det här.


Tyda.se


Slå upp och översätt ord.




Memorado


Träna minnet, koncentrationsförmågan och reaktionsförmågan med hjärnspel.




White Noise

Ibland är det skönt att ha något lugnande ljud när man pluggar. Lyssna på vågor, regn etc.

MyScript Calculator 

Skriv matteuppgifter med fingret direkt på skärmen och låta appen göra uträkningen åt dig.
 MyScript Calculator– miniatyr av skärmdump

Har du fler tips på användbara appar? Skriv i kommentarsfältet!